Aquesta exposició ofereix una visió de què representa aquest servei essencial per a la societat i com ha evolucionat al llarg del temps. A través d’un recorregut històric, es destaca la seva trajectòria i impacte a la nostra ciutat.
Acte d'inauguració dijous 3 d'abril a les 19 h.
Contribució del Museu de L'Hospitalet a l'exposició col·lectiva "Segur que tomba! Moviments socials i accions de lluita antifranquista (1960-1975)" un projecte repartit en el territori de Memòria en Xarxa, una aportació més a la recuperació de la memòria històrica de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
L’exposició compta amb reproduccions a gran escala dels documents i també amb la presència física de dotze pergamins, entre els quals dos convidats molt especials. Per una banda, el document més antic que fa referència a la nostra ciutat: un pergamí de l’any 908 cedit per l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic. I per l’altra, un llibre de 1408, també en pergamí, que és el document més antic de l’Arxiu Parroquial de Santa Eulàlia de Mèrida.
A partir de material en desús crearem petites bosses de roba per fer la compra a granel i evitar l'ús de les bosses de plàstic.
Els i les assistents hauran de portar samarretes velles, retalls de roba, cordó de sabates, cordills, fil i agulla, tisores i retolador de roba
Activitat amb la col·laboració d l'AMB l'ENTITAT METROPOLITANA, PROGRAMA MILLOR QUE NOU.
En aquest taller ens inspirem en el context de lluita i transformació que ens mostra l'exposició Segur que tomba!, per reflexionar sobre com podem expressar les nostres idees i desitjos per al món en què vivim. La creativitat serà la nostra eina per donar veu a les nostres reflexions, ja sigui a través d'una pancarta que mostri un missatge contundent o d'una octaveta que convidi a la reflexió col·lectiva.
Activitat amb el suport de Diputació de Barcelona, Oficina de Patrimoni Cultural.
Mostrar els diferents elements artístics que es van poder salvar de l’església de Santa Eulàlia de Mérida de l’Hospitalet, enderrocada l’any 1936. L’exhaustiva i acurada restauració permet presentar la part fonamental de la col·lecció. En total, s’exposen dinou olis sobre fusta i onze elements arquitectònics.
L'exposició permanent del Museu destaca la història compartida del territori i la seva població, posant-los per damunt de les grans obres. En aquest sentit, la mostra no està centrada en els projectes monumentals, sinó en explicar els motius i circumstàncies que han donat forma a la ciutat.
Exposició de caràcter permanent que descriu a grans trets el període històric viscut a la ciutat durant la Guerra Civil Espanyola i la tasca que es porta a terme en la recuperació de la memòria democràtica.
Dissabte 29 de març el jardinet de Casa Espanya acull actuacions del programa de cloenda de Dansa Metropolitana a L'Hospitalet.
Podeu consultar la resta de la programació aquí.
El passat 20 de març en Omar Fernàndez va exposar els resultats de les intervencions arqueològiques realitzades entre 2020 i 2021 i que van permetre localitzar, excavar i estudiar els vestigis d'aquests espais industrials, elements patrimonials que constitueixen una part imprescindible del patrimoni històric i cultrual i que permeten fer una reconstrucció de la seva història i del seu impacte en el desenvolupament econòmic, social i urbà del territori.
El Museu col·labora en el grup L'H Ciència i amb motiu de les celebracions del Dia mundial de l'aigua. A l’Hospitalet tindran lloc un seguit d’activitats lúdiques i educatives a la llera del riu Llobregat adreçades als centres escolars i a la ciutadania. Les activitats, que estaven programades inicialment per als dies 21, 22 i 23 de març, es van haver d’ajornar a causa de les condicions meteorològiques.
La masia de Can Riera del Museu de L’Hospitalet ha acollit la presentació dels resultats de l’estudi social de l’historiador Joan Roger Goncé sobre el barri de La Bomba, que és fruit d’una de les Beques del Museu de L’Hospitalet. L’objectiu de la investigació ha estat analitzar el barri de La Bomba a través del padró municipal. Durant l’acte, no hi han faltat veïns, veïnes, familiars i curiosos del barri que han pogut explicar els seus records de l’època.
Via L'Hdigital.14/02/2025
El dissabte 8 de febrer va tenir lloc la segona jornada en commemoració dels deportats hospitalencs als camps de concentració nazi. Des de primera hora del matí, familiars i veïns de les víctimes han assistit a la col·locació de 10 noves llambordes Stolpersteine just davant de l’edifici on vivien. Aquesta segona tanda se suma a les 11 col·locades el novembre del 2023 i a les que encara queden per arribar.
Via DigitaL'H 08/02/2025
Pel mes de desembre seleccionem el retaule de les santes, un conjunt d'autor anònim format per vuit taules, procedents de l'antiga església de Santa Eulàlia de Mèrida on es representen a Santa Magdalena, Santa Caterina, Santa Marta i Santa Isabel.
El Museu de L’Hospitalet ha dut a terme un enregistrament de l’exposició permanent del Museu ”L’Hospitalet, un indret, una història”, amb tecnologia immersiva.
Cada any l’Ajuntament de L’Hospitalet, a través del Museu atorga dues beques de recerca per promoure l’estudi de la ciutat en el camp de les ciències socials. El jurat de l'edició de 2023 de les beques L’Hospitalet ha decidit que els dos projectes seleccionats siguin:
Selecció de projectes en reserva:
L’enhorabona a totes les persones seleccionades i l'agraïment a les participants.
El Museu de L’Hospitalet estrena nou portal per a consultar el fons d’art que custodia, conserva, estudia i difon. A través del web museulhfons.cat es podran consultar les més de 5.000 peces pertanyents a les col·leccions de la ciutat. El catàleg s’anirà ampliant mensualment.
Entre d’altres, es podran consultar l’extensa pinacoteca del museu, el fons escultòric de petit format, les obres en paper d’Estampa Popular, la nova donació feta per Daniel Giralt-Miracle, composta per més de 400 gravats de diferents autors materials, i el nou fons d’art urbà que s’està creant a través de les donacions dels muralistes que han fet intervencions a L’Hospitalet.
El Museu de L’Hospitalet (MdLH) conserva, gestiona i administra els fons patrimonials mobles de la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat.
Un dels principals reptes del MdLH és de gestionar amb eficàcia i eficiència el fons i les col·leccions que disposen i en un futur crear un dipòsit amb una política de conservació preventiva apropiada i visitable, que sigui obert per i a la ciutadania.
Les entrevistes enregistrades i editades per El Pont de la Llibertat-L’Hospitalet Antifranquista resten disponibles a la consulta al Canal Yotutube del Museu de l’Hospitalet, amb la intenció de pal•liar la desaparició de l’entitat i de la seva pàgina web.
L’Hospitalet disposa d’un important número de construccions de gran valor històric, arquitectònic i simbòlic. Les primeres edificacions que es conserven són d’època medieval.
Per preservar aquest patrimoni l’Ajuntament aprovà el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de l’Hospitalet de Llobregat (PEPPA), que estableix els graus de protecció i els procediments per a intervenir sobre un conjunt de 110 elements arquitectònics (edificis, conjunts d’edificis o d’altres construccions com poden ser ponts, fonts, aqüeductes, etc.).
Inici / Publicacions / Altres.
Es posa a l’abast del públic general l’accés als treballs de recerca que han estat realitzats amb el suport del programa “Beques de l’Hospitalet” així com també aquells estudis i publicacions relacionats amb el patrimoni cultural de la ciutat. Les noves tecnologies faciliten la publicació i socialització dels treballs realitzats pels estudiosos i investigadors de l’àmbit local.
Accés al catàleg de la biblioteca auxiliar del Museu de L'Hospitalet